Red - side is een organisatie van een vroegere bekende straathoekwerker in Kortrijk genaamd Gino Derveaux. Hij richtte red-side op in 1984 , een organisatie waar jongeren dagelijks en 7/7 in het poortgebouw in v-tex te Kortrijk samenkwamen om aan activiteiten deel te nemen en te gaan sporten, voornamelijk voetbal. Er werd een grote nadruk gezet op waarden als fair –play, respect en zelfdiscipline.

 

Een sport die veel mensen bij elkaar kon brengen, dat bewees Gino ook, hij slaagde erin soms meer dan honderden jongeren dagelijks bij elkaar te brengen, met meer dan 60 verschillende nationaliteiten, de enige straathoekwerker in gans België die zich heel zijn leven 7/7 inzette voor de Kortrijkse jeugd, iedereen heeft hem gekend in Kortrijk. Een van de grootste organisaties in de Kortrijkse geschiedenis, met duizenden mensen die ooit actief waren, ik zou niet weten welke jongere in Kortrijk nooit over Gino zou gehoord hebben. De organisatie bestond  namelijk ook meer dan 30 jaar lang.


In 2015 overleedt hij, zijn herdenkingsmoment zorgde ook voor massaal veel volk. Ook op Kv Kortrijk, hielden ze één minuut stilte voor de wedstrijd van Kv Kortrijk - RSC Anderlecht op 29 oktober 2015. Sindsdien waren er een heleboel jongeren die het slechte pad op gingen. Je besefte pas de waarde van het project wanneer het niet meer bestond.

 

In mei 2017 waren Younes El Haddaji, nu voorzitter van het project, Youssef El Haddaji en Jordy Verstraete deelnemers bij IDCITY in Kortrijk, een initiatief van het Prins Filipsfonds die jongeren zochten tussen 16-25 jaar die een idee hadden om een sociaal project op te starten in de stad Kortrijk waarvoor die financiële steun zouden krijgen. Uiteindelijk waren ze één van de vijf projectwinnaars en kregen ze een bedrag van 5000euro. Sindsdien namen ze het heft in eigen handen en richtten ze een vzw op met als naam ‘Red-Side Academy” en zetten ze zich nu al 3jaar in voor de jongeren uit de buurt.

https://www.idcity.be/nl/alumni/redside